Podľa novej štúdie je riziko nákazy koronou počas letu nízke.
V kabíne lietadla je vzduch mimoriadne čistý, tvorí ho kombinácia 100% čerstvého vzduchu a určitého množstva recyklovaného vzduchu, ktorý prechádza špeciálnym filtrom HEPA. Tento filter sa používa aj v operačných sálach a odstraňuje všetky mikroorganizmy. Tvrdí to David Powell, zdravotnícky expert Medzinárodného združenia leteckých dopravcov IATA (International Aviation Transport Association), ktoré celosvetovo združuje 290 leteckých spoločností.
Po diskusii s leteckými spoločnosťami a odborníkmi z verejného zdravia je evidentné, že došlo len k zopár výnimkám k prenosu na palube. Odborníci sa domnievajú, že dôvodom je umiestenie sedadiel na palube lietadla, tak že sedia za sebou a nie oproti sebe a vzduch cirkuluje od stropu k podlahe, čím kvapôčky smerujú zhora nadol.
Súčasné hygienické opatrenia na letiskách
Na základe útvaru vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy a výstavby SR je povinné dodržiavať na všetkých slovenských letiskách hygienické opatrenia.
- povinné je prekrytie horných dýchacích ciest rúškom alebo šálom, či šatkou
- nosenie rúška počas celej doby na letisku aj na palube lietadla
- dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy letiska
- dodržiavanie sociálnych rozostupov aspoň 2 metre pri vybavení na checkine a na bezpečnostnej kontrole
- Zároveň je cestujúcim po prílete zmeraná telesná teplota. Zamestnanci letiska nosia pri vybavení cestujúcich ochranné prostriedky
Hygienické opatrenia povinné na palubách lietadiel
- povinné nosenie tvárových rúšok pre cestujúcich aj palubný personál,
- denná dezinfekcia lietadiel dezinfekčnými prostriedkami, ktoré sa používajú aj v nemocniciach a ich účinok trvá 24 hodín,
- HEPA filtre – lietadlá sú je vybavené filtračným systémom, ktorý odstraňuje vzduchom prenášané častice a čistí vzduch každé 3-4 minúty,
- dôkladná hygiena rúk cestujúcich aj personálu,
- bezkontaktné platby na palube lietadiel,
- nevytváranie radov – pri nástupe do lietadla a pri čakaní na toaletu nebude možné čakať v rade, ale prichádzať postupne,
- obmedzenie palubných služieb – servírovanie len balených jedál a nápojov, nedostupnosť palubných časopisov na palube.
Autor: Lukas
Zdroj: MDaVSR, Startitup